Безплатни профилактични прегледи в рамките на „Евромеланом 2019“

 

Националната кампания „Евромеланом 2019“ у нас започна с безплатни профилактични прегледи в ДКЦ „Свети Иван Рилски“ на 15 май при професор Соня Маринска.

Защо се провежда „Евромеланом 2019“

Ракът на кожата е много разпространено заболяване. Ранното му откриване е залог за добра прогноза. Това е и задачата, заради която се организира кампанията. Тя предвижда безплатни профилактични прегледи за всички, които имат съмнения за проблемни кожни образувания. Организаторите ѝ са Европейската академия по Дерматология и венерология и Българското дерматологично дружество.

Рискови групи за рак на кожата

На практика заплашени от различните форми на рак на кожата са всички. Все пак, най-уязвими са тези, които постоянно и продължително престояват под директните слънчеви лъчи или злоупотребяват със солариума, както и прехвърлилите 50 години.

В рисковата група са светлите кожи, които бързо изгарят при излагане на слънце. Честите слънчеви изгаряния в ранна възраст също носят риск. Смята се, че множеството бенки – над 50 – определено са знак за заостряне на вниманието. Сред реално заплашените от развитие на кожен рак са трансплантираните и наследствено обременените.

Превенцията срещу рака на кожата е проста – пазете се от продължително излагане на слънце, използвайте продукти за защита от слънчевите UV лъчи. Шапката и светлите широки дрехи са задължителни за лятото.

Кои са белезите, които подсказват, че имате нужда от преглед

Когато имате петно върху кожата си, което

  • се променя като форма и цвят;
  • има несиметрични и неправилни очертания;
  • нееднородно е като цвят;
  • сърби;
  • кърви или отделя секрет;
  • не зараства;

то непременно се възползвайте от профилактичните прегледи, организирани от „Евромеланом 2019“ или идете при личния си лекар.

Видове рак на кожата

Актинична кератоза
Когато по най-силно огряваните от слънцето места на тялото – ушите, скалпа, врата, лицето и ръцете – се появят лющещи се зони в червено към кафяво, най-вероятно става дума за актинична кератоза – предраково състояние, което при всеки 10ти – 15ти човек се развива в спиноцелуларен карцином.

Базоцелуларен карцином
Той е с най-добра прогноза и е най-разпространен. Ако забележите лека подутина без промяна на цвета на кожата, която е със специфичен ръб или пък се увеличава; ако се появи раничка, която прониква надолу и не зараства, спешно търсете лекар.

Спиноцелуларен карцином
Това е вторият като разпространеност рак на кожата и поразява скалпа и лицето – частите от тялото, подложени постоянно на слънчевото греене. Може да започне като актинична кератоза, като уплътнение или подутина, които бързо нарастват, разраняват се, разпространяват се.

Меланом
Тази форма на кожен рак се среща най-рядко, но пък е най-опасна. Може да се прояви във всяка възраст. В началото представлява тъмно петно. То е с неравни очертания и е различно оцветено. Туморните образувания се развиват бързо и се разсейват, достигат вътрешните органи. Наложително е бързо специализирано лечение.

Всяко нетипично образувание върху кожата ви, което се променя, сърби, боли, кърви или секретира, задължително трябва да ви отведе при специалист за преглед и биопсия. Вероятността за рак на кожата не е за подценяване и е добре да бъдете диагностицирани навреме.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *